Samen bewegen, wij helpen jong en oud.
Dat doen we met een behandeling die we helemaal op jouw afstemmen.
In juli 2006 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool Zuyd te Heerlen. Vervolgens in 2006 gestart met Manuele Therapie en in 2009 de sportfysiotherapie, beiden genoten aan de Vrije Universiteit van Brussel en afgestudeerd als Master of Science.
Verdere cursussen: medical taping, Mulligan ABCD, motivational interviewing, beweegprogramma COPD en Claudicatio Intermittens.
In 2010 ben ik mijn eigen praktijk gestart in Eijsden, het prachtige dorp waar ik ben opgegroeid. Dagelijks geniet ik van de uitdagingen en behaalde resultaten binnen de praktijk. Een persoonlijke aanpak en interventie en het probleem tot in de kern oplossen.
Een sportfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd om sportblessures (van recreant tot topsporter) die tijdens het sporten of op een andere manier zijn ontstaan zo goed en effectief mogelijk te behandelen.
Een sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en snapt daarom hoe blessures ontstaan. Als sporter weet hij ook hoe belangrijk de sport is. Dat ziet men terug in het behandelplan en revalidatieschema. Enerzijds afgestemd op de mogelijkheden en anderzijds op de sport die wordt beoefend.
Dit alles om een snelle en verantwoorde sporthervatting mogelijk te maken. Hij kijkt naar de motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.
De sportfysiotherapeut is ook actief in de blessurepreventie en bij het adviseren in de sportkeuze.
Al spelend doen kinderen bewegingservaringen op en ontwikkelen zo hun zintuigen en motoriek. Gelukkig gaat dit vaak goed en als vanzelf. Soms verloopt deze motorische ontwikkeling anders of vertraagd. Deze kinderen hebben meer hulp nodig om bepaalde vaardigheden te leren, of om te leren omgaan met minder mogelijkheden.
Vaak geldt: hoe eerder het kind wordt behandeld door een kinderfysiotherapeut, des te geringer de verstoring in de ontwikkeling van het kind.
Als de ontwikkeling anders of vertraagd verloopt
De redenen om een kinderfysiotherapeut te bezoeken zijn erg divers en vaak afhankelijk van de leeftijd en de daarbij voorkomende motorische problemen.
De kinderfysiotherapeut is opgeleid om het motorisch functioneren van het kind in kaart te brengen en heeft specifieke kennis van aandoeningen bij kinderen en de gevolgen daarvan op de motoriek. Daarbij beschikt de kinderfysiotherapeut over specifieke vaardigheden om kinderen en hun ouders te begeleiden en behandelen. De kinderfysiotherapeut heeft na de HBO-opleiding tot fysiotherapeut een 4-jarige deeltijdopleiding tot Master kinderfysiotherapeut gevolgd. Om geregistreerd kinderfysiotherapeut te blijven, moet de kinderfysiotherapeut bij- en nascholingen volgen.
Na de aanmelding wordt het kind ingepland voor een intake/onderzoek. Kinderen tot 1 jaar onderzoeken we bij voorkeur aan huis, wat prettiger is voor ouders en hun kind. Na de intake en het onderzoek stelt de kinderfysiotherapeut in overleg met ouders en eventueel het kind een behandelplan op. Behandeling vindt plaats in de praktijk, en voor kinderen tot 1 jaar veelal aan huis.
Ouders kunnen zelf hun kind aanmelden na verwijzing door de huisarts, consultatiebureau-arts of specialist. Daarnaast is het ook mogelijk rechtstreeks contact met de kinderfysiotherapeut op te nemen voor een screening, onderzoek en behandeling zonder dat daar een verwijsbrief voor nodig is. De behandeling van kinderen wordt vergoed uit de basisverzekering.
Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor kwetsbare ouderen. Hij helpt ook patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.
Het langer zelfstandig blijven in het dagelijks leven is van groot belang en wordt door de huidige wetgeving ook gestimuleerd.
De behandeling bestaat uit bijvoorbeeld looptraining, evenwichtsoefeningen, valpreventie, arm- en handtraining of oefenen van het (makkelijker) opstaan uit bed of stoel.
Afhankelijk van de hulpvraag wordt er een behandelplan samengesteld. Vaak vindt de begeleiding/ behandeling thuis plaats. Hierdoor wordt er gestreefd naar een nauwe samenwerking met de eventuele thuiszorg en behandelend arts. Een multidisciplinaire aanpak is van belang om het optimale resultaat te krijgen.
Aangezien er in het algemeen dagelijks functioneren, denk aan koken, aankleden en boodschappen doen beperkingen kunnen zijn, wordt er nauw met een ergotherapeut samengewerkt.
Naast de begeleiding van de patiënt speelt ook het geven van advies aan mantel- en thuiszorg een grote rol. Bijvoorbeeld over het ziektebeeld, de prognose, de transfers ,het uitvoeren van dagelijkse handelingen en het aanschaffen van mogelijke (loop)hulpmiddelen.
Over eventuele aanpassingen in uw woning kan advies en begeleiding voor de aanvraag gegeven worden.
Dit is een specifieke onderzoek- en behandelmethode die zich richt op de gewrichten, met als doel deze beter te laten functioneren en het verbeteren van de houding en beweging. Dit gebeurt d.m.v. een aantal passief mobiliserende technieken (manipulatie genoemd) waarbij men een ‘knakje’ kan horen. De effecten zijn vaak direct merkbaar. De houding en de functie van de gewrichten verbeteren, het bewegen verloopt gemakkelijker en de pijn vermindert.
Naast een eventuele manipulatie zal gestart worden met de behandelde regio te gaan trainen (op spierniveau) om herhaling van de klacht en therapieafhankelijkheid te voorkomen. Hierdoor past manuele therapie in een activerend beleid, gericht op het verhogen van activiteiten.
Bij (lymf)oedeem is er sprake van een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit kan komen als gevolg van een ingrijpende operatie, ongeval (botbreuk), brandwonden, bloedvatproblemen, bestraling, chemotherapie, aanleg of ouderdom.
Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol met betrekking tot onze immuniteit. Om het lichaam zo goed mogelijk te beschermen, liggen onze lymfevaten in de huid. Het lymfestelsel zorgt voor een ideale omgeving voor onze lichaamscellen, doordat de lymfe een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult in het lichaam. Het lichaam bestaat niet voor niets uit 2/3 vocht.
– oedeem t.g.v. een operatie of ongeval
– oedemen bij reuma (bv. artritis)
– oedemen van het zenuwstelsel (bv. MS, gezichtsverlamming en migraine)
– oedemen t.g.v. ontstekingen neus, keel, oor en tanden (bv. Griep, chronische sinusitis)
– oedemen bij kinderen
– oedemen t.g.v. inwendige ziekten (bv. Chronische bronchitis, astma, claudicatio intermittens).
– dermatologische oedemen (bv. Chronische eczeem, acné, littekens)
– oedemen bij ouderen (bv. Osteoporose, vasculaire problemen)
– oedemen na stress (bv. Slapeloosheid, hoofdpijn)
Manuele lymfedrainage is erkend als effectieve behandelmethode voor zichtbare lymf- en veneuze oedemen. De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Zo wordt het overtollig vocht via de lymfebanen verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en de lymfbanen.
Daarnaast zijn er ook nog andere behandelmogelijkheden naast manuele lymfedrainage, deze zijn:
Deze zwachtels geven een druk op de huid waardoor het vocht wordt teruggedrongen.
In juli 2006 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool Zuyd te Heerlen. Vervolgens in 2006 gestart met Manuele Therapie en in 2009 de sportfysiotherapie, beiden genoten aan de Vrije Universiteit van Brussel en afgestudeerd als Master of Science.
Verdere cursussen: medical taping, Mulligan ABCD, motivational interviewing, beweegprogramma COPD en Claudicatio Intermittens.
In 2010 ben ik mijn eigen praktijk gestart in Eijsden, het prachtige dorp waar ik ben opgegroeid. Dagelijks geniet ik van de uitdagingen en behaalde resultaten binnen de praktijk. Een persoonlijke aanpak en interventie en het probleem tot in de kern oplossen.
Echografie wordt als ondersteunend instrument bij het houdings- en bewegingsapparaat toegepast binnen de fysiotherapie.
Door middel van echografie worden structuren in het lichaam in beeld gebracht. Hierdoor is het gewricht waar het eventuele letsel aanwezig is zichtbaar voor de therapeut. Denk hierbij aan het diagnosticeren van een spierblessure, bandletsel, peesontsteking, peesverkalking, slijmbeursontsteking en vorming van ganglion/cystes.
Met behulp van echografie als onderdeel van ons onderzoek kunnen wij een accuratere diagnose stellen. Het behandeltraject kan hierop worden afgestemd, waardoor de klachten op een effectievere manier behandeld kunnen worden. Tijdens het behandeltraject kan de echo als evaluatief instrument worden toegepast. Hiermee kunnen we waarnemen of de behandeling het gewenste effect heeft op de beschadigde structuur.